hotelarze.pl   hotel.pl
  Turystyka   Hotelarstwo    Gastronomia Dzisiaj:  English  
HOTELARSTWO
Hotel
Marketing i sprzedaż
 
GASTRONOMIA
Gastronomia
Kelnerstwo
Kuchnia
Urządzenia gastronomiczne
 
TURYSTYKA
Turystyka
 
KSIĘGARNIA
Zapraszamy do księgarni
 
Pomoce naukowe-hotelarstwo
Hotelarz online - testy dla hotelarzy
Zadania praktyczne dla hotelarzy
Zadania i testy egzaminacyjne
DLA NAUCZYCIELI
Praktyki, Staże

Pomoce naukowe-gastronomia
Hotelarz online -testy z gastronomii
 
Pomoce naukowe-turystyka
Hotelarz online - testy z turystyki
Zadania praktyczne
Zadania i testy egzaminacyjne  
PRZEPISY PRAWNE
dot. obiektów hotelarskich
dot. ochrony przeciwpożarowej
prawo żywnościowe
 
KONFERENCJE, KONKURSY
Konferencje, szkolenia ...
Relacje z konkursów
 
TARGI
Targi turystyczne
Relacje z targów
 
ORGANIZACJE BRANŻOWE
Organizacje turystyczne
Organizacje kucharzy
 
EKSPERCI
Hotelarstwo
Gastronomia
ARCHIWUM WIADOMOŚCI
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
 

Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój

 adres e-mail



Zapisz się
Wypisz się


Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie. Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.

Liniowiec marzeń Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard. Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku. Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa. Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób. Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.

Podstawowym wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi (frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %) i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:

- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę
  hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
 

Punkt rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów
Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój

Hotspot - to otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach, szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu. Czasami usługa taka jest bezpłatna.

Marketing - najważniejszy cel:  dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za najniższą cenę.

M-Marketing (mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych, wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.

Event - wydarzenie,  spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego  o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i spójność projektu z komunikacją marki.

non-event - fiasko

KSIĄŻKA KUCHARSKA Leszka GRYKI

 

PRZEPISY - POTRAWY Z KASZY

 

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z SELERAMI

20 porcji

Kasza jaglana 350 g
wywar z włoszczyzny 500 g
selery 350 g
cebula 100 g
masło 100g
jaja gotowane 3 szt
jaja surowe 2szt
bułka tarta 500 g
koperek lub natka 2 pęczki
sól
Oczyszczone selery pokroić w paseczki.
Wypłukaną w ciepłej wodzie kaszę obgotować, odcedzić, odsączyć, zalać wrzącym wywarem jarzynowym, dodać selery, masło i sól, ugotować na pół sypko. Cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na złoty kolor. Ugotowane jaja pokroić w kostkę. Ciepłą kaszę wymieszać z cebulą, posiekanym koperkiem i surowym jajkiem - wyrobić.
Do masy tej dodać posiekane jaja i uformować 10 kotletów.
Kotlety opanierować w tartej bułce i usmażyć.
Wstawić na kilka minut do piekarnika ( nie przykrywać ).
 

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ Z SEREM

10 porcji

Kasza gryczana 200 g
woda 400 g
smalec 80 g
utarty czosnek 30 g
jaja 2 szt
szczypiorek 20 g
masło 20 g
ser biały ( niekwaśny ) 250 g
bułka tarta 100g
sól, pieprz, pietruszka natka

Kasze odsiać, ugotować na pół sypko z dodatkiem czosnku.
Ser przepuścić przez maszynkę.
Masło utrzeć na masę, dodać jaja, ser, rozdrobniony szczypiorek i dobrze wymieszać.
Do ciepłej ugotowanej kaszy ( 60ºC ) dodać rozmącone jajko, wymieszać.
Kaszę połączyć z serem, doprawić solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy uformować 10 kotletów.
Kotlety panierować w bułce i usmażyć ;
Wstawić na kilka minut do piekarnika ( nie przykrywać ).
Podawać z sosem śmietanowym lub pomidorowym.
 

PIEROŻKI Z KASZKI Z SEREM

Kaszka manna 500g
mleko  500ml
jaja całe  2szt
sól
ser biały półtłusty 250g
żółtka 3szt
masło 50g
1szt jajko do smarowania pierogów
120 ml śmietana 36 %
40g cukier

Ugotować na mleku kaszkę na gęsto, dodać do gorącej jeszcze kaszki 2 całe jaja, posolić i wymieszać.
Ser utrzeć z trzema żółtkami i pianą z białek.
Po przestygnięciu, nabrać kaszę łyżką, następnie rozpłaszczyć na dłoni umaczanej w maśle, nakładać ser - zawijać jak pierogi, dobrze obciskając brzegi, żeby ser nie wypłynął .
Ułożyć na blachę wysmarowaną masłem, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 20 minut, do zrumienienia .
Serwować na półmisku, oblać zrumienionym masłem lub podawać z bitą śmietaną z cukrem.
 

CIASTECZKA Z PĘCZAKU

Ugotowany pęczak 300 g
śmietanka 100 ml
2 szt jajka
baleron lub boczek wędzony 50 g
szczypiorek
tarty ser żółty - parmezan

Baleron pokroić w malutką kosteczkę i wymieszać razem z kaszą, dodać śmietanę, jaja, szczypiorek w naczyniu
Wkładać do małych foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem. Piec w piecu przez 10 minut w 160°C.
Po wyjęciu z foremki na wierzchu posypać serem i zapiec.
 

ZAPIEKANKA Z PĘCZAKU I DROBIU

400g piersi drobiowe
350g pęczak
500ml rosół drobiowy
150 g ser żółty - tarty
150 ml kremówka
300g kukurydza kons.
300g papryka kolorowa
50ml olej
3szt jaja
szczypiorek ,sól ,papryka mielona, pieprz cayenne i czarny

Wykonanie :
Ugotowaną i wystudzoną kasze wymieszać z papryką pokrojoną w kosteczkę i filetami drobiowymi podsmażonymi na oleju – pokrojonymi także w kostkę
Dodać do pęczaku przyprawy ,kukurydzę, szczypiorek ,śmietanę wymieszaną z jajami i część tartego sera
Wymieszane składniki włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem
Zalać resztą śmietany i posypać pozostałą częścią sera
Zapiekać w temp 180°c przez 25 minut
 

PSZENICA Z WARZYWAMI

300g pszenica
100g marchewki
200g ziemniaki
100g seler
50g pietruszka
50g por
50ml oleju tłoczonego na zimno,
sól, pieprz, majeranek

Namoczyć pszenicę na 24 godziny - ugotować i odcedzić.
Marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę pokroić w kostkę a por pokroić na talarki.
Na patelnię lub do rondelka wlać olej i pokrojone warzywa.
Gdy lekko się zarumienią podlać wodą - ok. 150 ml i przykryć pokrywką.
Dusić około 10 minut, pod koniec duszenia dodać przyprawy.
Na talerz wyłożyć pszenicę w formie z pierścienia metalowego a na wierzchu ułożyć warzywa.
 

MIĘSNA ZUPA Z KASZĄ GRYCZANĄ

3000 ml Woda
400g mięso - paski
kminek, tymianek, lawenda, ziele angielskie
100g kasza gryczana
150g cebula
100g kapusta włoska
sól, pieprz, natka, majeranek
100g marchew
100g pietruszka

Do gotującej się wody dodawać co 1 minutę w kolejności :
· szczyptę tymianku, 1/2 łyżeczki kminku, mięso (wołowina, cielęcina, jagnięcina, indyk lub kura).
· kaszę gryczaną, liść lawendy, angielskie ziele (5 ziaren).
Gotować 1 godzinę na małym ogniu i dodać kolejno
· 2 cebule, kapustę włoską, marchew i korzeń pietruszki – pokrojone w paseczki, sól lub bulion suchy do smaku, zieleninę – pietruszka i majeranek .
Uzupełnić wodę i gotować do miękkości jarzyn.
Doprawić pieprzem i solą, posypać zieloną pietruszką.
 

PĘCZAK NA PIWIE Z INDYKIEM

100g margaryna
500g pęczak
250 ml piwo ciemne
150g cebula pokrojona w kostkę
150g korzeń pietruszki pokrojony w kostkę
100g korzeń imbiru –pokrojony w kosteczkę
50g szczypiorek
1000ml rosół z kury
300g filet z indyka
sól i pieprz ,cukier

Wykonanie :
· obgotować mięso z indyka w rosole z kury (ok. 15 minut) następnie wystudzić i pokroić w kostkę
· wywar zachować do gotowania kaszy !
· na rozgrzanej w garnku margarynie zeszklić pęczak
· dodać pokrojone w kostkę – cebulę, pietruszkę, imbir i wszystko razem chwilę podsmażyć - posypać pod koniec cukrem dla uzyskania koloru
· kontynuować smażenie podlewając piwem i wywarem z indyka na przemian - w miarę wchłaniania płynu przez ryż
· dodać mięso indyka w połowie duszenia
· doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku, posypać pokrojonym szczypiorkiem i wymieszać
· po 5 minutach od czasu wchłonięcia całego płynu – pęczak przykryć pokrywą i odstawić do ciepłego piekarnika
· po kolejnych 15 minutach kaszę możemy serwować w miseczkach - posypując tartym wędzony serem twarogowym.
 

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ I KASZĄ

10porcji

10szt polędwiczek wieprzowych (a 150g)
10szt liście kapusty włoskiej (sparzone)
300g sera żółtego (plastry szerokie)
200g kasza jęczmienna
250g boczek wędzony (kostka)
50g szczypiorek (2 szt)
3 szt. jaja
sól, pieprz,

porcje mięsa rozbijamy na prostokątne plastry
na mięsie rozkładamy liść kapusty wycięty w prostokąt
na liściu układamy plasterek sera żółtego .
na serze układamy ugotowaną z boczkiem i cebulą kaszę wyrobioną z jajem, szczypiorkiem i przyprawami .
zwijamy całość w roladę – końcówki wiążemy bawełnianym sznurkiem .
mięso obsmażamy na patelni a następnie 12 minut w rozgrzanym piekarniku .
serwujemy z sosami ciemnymi i warzywami.

[hotelarze.pl - 19.08.2004] 

 
 

powrót - książka kucharska

 

Hotelarz online - pierwsze w internecie testy dla każdego hotelarza.

Copyright © 2000-2008 Hotelarze.pl | Dodaj do Ulubionych | Redakcja | e-mail: redakcja@hotelarze.pl