PRZEPISY - POTRAWY Z KASZY
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z SELERAMI
20 porcji
Kasza jaglana 350 g
wywar z włoszczyzny 500 g
selery 350 g
cebula 100 g
masło 100g
jaja gotowane 3 szt
jaja surowe 2szt
bułka tarta 500 g
koperek lub natka 2 pęczki
sól
Oczyszczone selery pokroić w paseczki.
Wypłukaną w ciepłej wodzie kaszę obgotować, odcedzić, odsączyć, zalać wrzącym
wywarem jarzynowym, dodać selery, masło i sól, ugotować na pół sypko. Cebulę
pokrojoną w kostkę zrumienić na złoty kolor. Ugotowane jaja pokroić w kostkę.
Ciepłą kaszę wymieszać z cebulą, posiekanym koperkiem i surowym jajkiem -
wyrobić.
Do masy tej dodać posiekane jaja i uformować 10 kotletów.
Kotlety opanierować w tartej bułce i usmażyć.
Wstawić na kilka minut do piekarnika ( nie przykrywać ).
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ Z SEREM
10 porcji
Kasza gryczana 200 g
woda 400 g
smalec 80 g
utarty czosnek 30 g
jaja 2 szt
szczypiorek 20 g
masło 20 g
ser biały ( niekwaśny ) 250 g
bułka tarta 100g
sól, pieprz, pietruszka natka
Kasze odsiać, ugotować na pół sypko z dodatkiem czosnku.
Ser przepuścić przez maszynkę.
Masło utrzeć na masę, dodać jaja, ser, rozdrobniony szczypiorek i dobrze
wymieszać.
Do ciepłej ugotowanej kaszy ( 60ºC ) dodać rozmącone jajko, wymieszać.
Kaszę połączyć z serem, doprawić solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy uformować 10 kotletów.
Kotlety panierować w bułce i usmażyć ;
Wstawić na kilka minut do piekarnika ( nie przykrywać ).
Podawać z sosem śmietanowym lub pomidorowym.
PIEROŻKI Z KASZKI Z SEREM
Kaszka manna 500g
mleko 500ml
jaja całe 2szt
sól
ser biały półtłusty 250g
żółtka 3szt
masło 50g
1szt jajko do smarowania pierogów
120 ml śmietana 36 %
40g cukier
Ugotować na mleku kaszkę na gęsto, dodać do gorącej jeszcze kaszki 2 całe jaja,
posolić i wymieszać.
Ser utrzeć z trzema żółtkami i pianą z białek.
Po przestygnięciu, nabrać kaszę łyżką, następnie rozpłaszczyć na dłoni umaczanej
w maśle, nakładać ser - zawijać jak pierogi, dobrze obciskając brzegi, żeby ser
nie wypłynął .
Ułożyć na blachę wysmarowaną masłem, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 20
minut, do zrumienienia .
Serwować na półmisku, oblać zrumienionym masłem lub podawać z bitą śmietaną z
cukrem.
CIASTECZKA Z PĘCZAKU
Ugotowany pęczak 300 g
śmietanka 100 ml
2 szt jajka
baleron lub boczek wędzony 50 g
szczypiorek
tarty ser żółty - parmezan
Baleron pokroić w malutką kosteczkę i wymieszać razem z kaszą, dodać śmietanę,
jaja, szczypiorek w naczyniu
Wkładać do małych foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem. Piec w
piecu przez 10 minut w 160°C.
Po wyjęciu z foremki na wierzchu posypać serem i zapiec.
ZAPIEKANKA Z PĘCZAKU I DROBIU
400g piersi drobiowe
350g pęczak
500ml rosół drobiowy
150 g ser żółty - tarty
150 ml kremówka
300g kukurydza kons.
300g papryka kolorowa
50ml olej
3szt jaja
szczypiorek ,sól ,papryka mielona, pieprz cayenne i czarny
Wykonanie :
Ugotowaną i wystudzoną kasze wymieszać z papryką pokrojoną w kosteczkę i
filetami drobiowymi podsmażonymi na oleju – pokrojonymi także w kostkę
Dodać do pęczaku przyprawy ,kukurydzę, szczypiorek ,śmietanę wymieszaną z jajami
i część tartego sera
Wymieszane składniki włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem
Zalać resztą śmietany i posypać pozostałą częścią sera
Zapiekać w temp 180°c przez 25 minut
PSZENICA Z WARZYWAMI
300g pszenica
100g marchewki
200g ziemniaki
100g seler
50g pietruszka
50g por
50ml oleju tłoczonego na zimno,
sól, pieprz, majeranek
Namoczyć pszenicę na 24 godziny - ugotować i odcedzić.
Marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę pokroić w kostkę a por pokroić na talarki.
Na patelnię lub do rondelka wlać olej i pokrojone warzywa.
Gdy lekko się zarumienią podlać wodą - ok. 150 ml i przykryć pokrywką.
Dusić około 10 minut, pod koniec duszenia dodać przyprawy.
Na talerz wyłożyć pszenicę w formie z pierścienia metalowego a na wierzchu
ułożyć warzywa.
MIĘSNA ZUPA Z KASZĄ GRYCZANĄ
3000 ml Woda
400g mięso - paski
kminek, tymianek, lawenda, ziele angielskie
100g kasza gryczana
150g cebula
100g kapusta włoska
sól, pieprz, natka, majeranek
100g marchew
100g pietruszka
Do gotującej się wody dodawać co 1 minutę w kolejności :
· szczyptę tymianku, 1/2 łyżeczki kminku, mięso (wołowina, cielęcina, jagnięcina,
indyk lub kura).
· kaszę gryczaną, liść lawendy, angielskie ziele (5 ziaren).
Gotować 1 godzinę na małym ogniu i dodać kolejno
· 2 cebule, kapustę włoską, marchew i korzeń pietruszki – pokrojone w paseczki,
sól lub bulion suchy do smaku, zieleninę – pietruszka i majeranek .
Uzupełnić wodę i gotować do miękkości jarzyn.
Doprawić pieprzem i solą, posypać zieloną pietruszką.
PĘCZAK NA PIWIE Z INDYKIEM
100g margaryna
500g pęczak
250 ml piwo ciemne
150g cebula pokrojona w kostkę
150g korzeń pietruszki pokrojony w kostkę
100g korzeń imbiru –pokrojony w kosteczkę
50g szczypiorek
1000ml rosół z kury
300g filet z indyka
sól i pieprz ,cukier
Wykonanie :
· obgotować mięso z indyka w rosole z kury (ok. 15 minut) następnie wystudzić i
pokroić w kostkę
· wywar zachować do gotowania kaszy !
· na rozgrzanej w garnku margarynie zeszklić pęczak
· dodać pokrojone w kostkę – cebulę, pietruszkę, imbir i wszystko razem chwilę
podsmażyć - posypać pod koniec cukrem dla uzyskania koloru
· kontynuować smażenie podlewając piwem i wywarem z indyka na przemian - w miarę
wchłaniania płynu przez ryż
· dodać mięso indyka w połowie duszenia
· doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku, posypać pokrojonym
szczypiorkiem i wymieszać
· po 5 minutach od czasu wchłonięcia całego płynu – pęczak przykryć pokrywą i
odstawić do ciepłego piekarnika
· po kolejnych 15 minutach kaszę możemy serwować w miseczkach - posypując tartym
wędzony serem twarogowym.
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KAPUSTĄ
WŁOSKĄ I KASZĄ
10porcji
10szt polędwiczek wieprzowych (a 150g)
10szt liście kapusty włoskiej (sparzone)
300g sera żółtego (plastry szerokie)
200g kasza jęczmienna
250g boczek wędzony (kostka)
50g szczypiorek (2 szt)
3 szt. jaja
sól, pieprz,
porcje mięsa rozbijamy na prostokątne plastry
na mięsie rozkładamy liść kapusty wycięty w prostokąt
na liściu układamy plasterek sera żółtego .
na serze układamy ugotowaną z boczkiem i cebulą kaszę wyrobioną z jajem,
szczypiorkiem i przyprawami .
zwijamy całość w roladę – końcówki wiążemy bawełnianym sznurkiem .
mięso obsmażamy na patelni a następnie 12 minut w rozgrzanym piekarniku .
serwujemy z sosami ciemnymi i warzywami.
[hotelarze.pl
- 19.08.2004]
|