
Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój |
|

Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany
gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie.
Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.
Liniowiec marzeń
Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard.
Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku.
Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa.
Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób.
Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.
Podstawowym
wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego
pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi
(frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %)
i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak
restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:
- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
Punkt
rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój
Hotspot - to
otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu
za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są
hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach,
szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów
wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu.
Czasami usługa taka jest bezpłatna.
Marketing -
najważniejszy cel: dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za
najniższą cenę.
M-Marketing
(mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych,
wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z
wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i
EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły
błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu
na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach
informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.
Event -
wydarzenie, spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego
o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i
spójność projektu z komunikacją marki.
non-event - fiasko
|
|
URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE |
Dobór środków stosowanych w zmywarce
Zbigniew WOŹNY
Jeżeli macie Państwo pytania - proszę o kontakt
biuro@reinex.pl
Profesjonalne środki stosowane do mycia i
płukania w zmywarkach gastronomicznych wymagają właściwych systemów
dozujących i nadzoru. Stosowane środki powinny zapewnić skuteczne mycie,
jak również czystość mikrobiologiczną mytych naczyń i komory zmywarki.
Dobór środków używanych w zmywarce zależy od wielu czynników,
które należy uwzględnić przy podejmowaniu decyzji. Uwzględnić musimy
wydajność, cenę, stopień koncentracji polecanych środków oraz dostępność
serwisu. Najbardziej znani na rynku producenci - Diversey-Lever,
Henkel-Ekolab, Reinex, Dr. Weigert - zapewniają dobór odpowiednich
środków, jak również systemów dozujących. Powinno się stosować środki
przeznaczone do zmywarek gastronomicznych. Wybór ten jest uwarunkowany
inną zasadą mycia zmywarek gastronomicznych.
Zmywarki domowe a gastronomiczne
Mycie w zmywarce gastronomicznej odbywa się
wodą z płynem myjącym dozowanym w każdym cyklu mycia w ilości zadanej na
dozowniku. Pompa tłoczy wodę z komory mycia i poprzez ramiona i dysze
myjące spryskuje naczynia w koszu. Czas mycia wynosi 1-3 minut w
zależności od rodzaju zmywarki; może być regulowany lub stały, ustalony
przez producenta. Spłukiwanie umytych naczyń odbywa się poprzez dysze
płuczące wodą z bojlera o temperaturze ok. 87°C i trwa około 13 sekund .
Woda jest wymieszana ze środkiem płucząco-nabłyszczającym, dozowanym do
bojlera przez odpowiedni system dozujący. Zmywarka gastronomiczna zużywa
niewiele wody, ponieważ mycie odbywa się w tej samej wodzie. Uzupełniana
jest ona wodą płuczącą, która spływa do komory mycia. Nadmiar wody odpływa
do kanalizacji częściowo wymieniając i odświeżając wodę w komorze myjącej
w każdym cyklu.
Mycie w zmywarce domowej przebiega inaczej. Zmywarka
napełnia się wodą, która miesza się z wcześniej wsypanym proszkiem. Po
zakończeniu cyklu myjącego zmywarka wypuszcza wodę, napełnia się ponownie
czystą wodą, pobierając płyn płucząco-nabłyszczający. Na tym polega
różnica: nie następuje tu mieszanie płynów myjącego i nabłyszczającego. W
każdym cyklu woda jest kilkakrotnie napełniana i wypuszczana, dlatego
zmywarka domowa ma taki długi cykl mycia i zużywa tyle energii
elektrycznej oraz wody.
Różnica jest zasadnicza: w zmywarkach
przemysłowych następuje mieszanie płynów myjącego i płuczącego, które
muszą współdziałać w następnych cyklach mycia. W zmywarkach domowych po
każdym cyklu jest wymieniana woda i płyny nie ulegają wymieszaniu.
Zmywarki domowe nie powinny być stosowane w gastronomii z uwagi na zbyt
długi cykl mycia, jak również niską temperaturę płukania 50-60°C, która
nie zapewnia sterylności.

System dozowania płynu nabłyszczającego
Do wyboru mamy dwa rodzaje środków do
mycia naczyń: w postaci płynnej lub stałej.
Środki w postaci
stałej
Środki myjące w postaci stałej - proszki, granulaty
lub pastylki - mają podstawową wadę - wymagają ręcznego dozowania.
Pracownik powinien co kilka cykli ręcznie dosypywać określoną ilość środka
w postaci stałej bezpośrednio do komory mycia lub do kosza. Proszę sobie
wyobrazić, jak zmienia się stężenie środka myjącego, jeżeli dozowanie
następuje co 5 cykli, jak zalecają producenci proszków. W każdym cyklu
mycia jest wymieniane ok. 4-5 litrów wody, czyli po zalecanych 5 cyklach w
średniej wielkości zmywarce jest wymieniona cała woda w komorze mycia.
Jeszcze trzeba liczyć na sumienność pracownika, który uzupełnia środki w
zmywarce. Kiedyś spotkałem w zmywalni pracownika, który traktował
dozowanie proszków w sposób bardzo uproszczony. Wsypywał rano do zmywarki
całą dzienną porcję proszku twierdząc, że jego zadaniem jest mycie naczyń
i nie ma zamiaru liczyć ilości cykli. Proszki zawierają wypełniacze
zwiększające ich objętość, która w tym przypadku nie bierze całkowicie
udziału w procesie mycia, obciążając niepotrzebnie środowisko naturalne
ściekami.
Środki płynne
Płynne środki mają bardzo
ważną zaletę, bowiem można je precyzyjnie dozować w dowolnej ilości
zaprogramowanej na dozowniku. W każdym cyklu mycia dozownik podaje określoną ilość
środka myjącego bezpośrednio do komory mycia. Zapewnia to
precyzyjne bezobsługowe dozowanie zawsze powtarzalnej ilości płynu w
każdym cyklu mycia. Obsługa personelu ogranicza się tylko do sprawdzenia
czy w kanistrach znajduje się płyn myjący i płucząco-nabłyszczający. Jest
to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ praca personelu obsługi zmywarki
ogranicza się jedynie do przygotowania naczyń, umieszczenia ich w zmywarce
i uruchomienia cyklu mycia.
Dozowanie środka myjącego i
płuczącego
Mam nieco odmienne zdanie, co do kryteriów ustalania
ilości dozowanych środków. Uważam, że najważniejsze czynniki to wstępne
przygotowanie naczyń i ciśnienie wody. Jeżeli naczynia przed włożeniem do
zmywarki są wstępnie dokładnie umyte, ilość tłuszczy i innych
zanieczyszczeń na naczyniach jest niewielka, to wymagana ilość środka
myjącego jest również niewielka. Jeżeli stosujemy środki, które potrafią
poradzić sobie z najcięższymi zabrudzeniami pokonsumpcyjnymi i
mikrobiologicznymi, np. Diver Force L4, Perklin Intensiv, Remix-M, jeżeli
mamy naczynia wstępnie dokładnie umyte, to wystarczy stosować minimalną
ilość tych środków do uzyskania dobrego efektu mycia. Zdecydowanie większe
dozowanie płynu myjącego trzeba ustalić, jeżeli naczynia z sali są
wkładane bezpośrednio do zmywarki bez dokładnego mycia
wstępnego.

System dozowania płynu myjącego
Ciśnienie wody ma decydujący wpływ na ilość wody, która
uzupełnia wodę w komorze mycia. Przy wysokim ciśnieniu komory mycia
wymienia się około 6 litrów wody, a przy niskim 2 litry wody.
Proporcjonalnie do ilości wody powinna być uzupełniona ilość płynu
myjącego, zapewniająca stałe parametry mycia. Następnym
parametrem wpływającym na wielkość dozowania środków jest twardość wody.
Tutaj sprawa jest oczywista: w miarę wzrostu twardości wody potrzeba zużyć
większą ilość środków myjących. Dozowanie płynu
płucząco-nabłyszczającego należy dostosować do warunków pracy zmywarki i
wstępnego sposobu przygotowania naczyń. Płyn nabłyszczający powinien
powodować lekkie pienienie kąpieli myjącej. Piana ułatwia wynoszenie
resztek pokarmowych na powierzchnię i ich odpływ przelewem do kanalizacji.
Większość zmywarek posiada przelew w komorze mycia, którym odpływają
resztki pokarmowe spłukane z naczyń. Są również inne rozwiązania problemu
usuwania resztek pokarmowych z komory mycia. W zmywarkach Winterhaltera
zastosowano urządzenie do ciągłego oczyszczania, poprzez które
przepływająca woda pozostawia zanieczyszczenia i powraca do komory mycia.
Zanieczyszczenia są w sposób ciągły odprowadzane do kanalizacji. Ciekawym
rozwiązaniem w zmywarkach Hobart jest pompa mycia, posiadająca dodatkowy
mały wirnik w dolnej części. Wirnik rozdrabnia resztki zbierające się w
dolnej części pompy i odprowadza poprzez elektrozawór spustowy do
kanalizacji. Starajmy się wstępnie dokładnie spłukać naczynia.
Rozdrobnione resztki pokarmowe przy słabym płukaniu zmywarki pozostają na
szkle w postaci przezroczystych drobin. W uproszczeniu przedstawię
zasady działania systemów dozowania.
Działanie systemów
dozowania
Płyn płucząco-nabłyszczający jest dozowany najczęściej
dozownikiem hydraulicznym, połączonym w układzie zasilania wodą poprzez
bojler płukania. Otwarcie elektrozaworu płukania powoduje nastawiony skok
membrany dozownika, która zasysa i wprowadza do bojlera odpowiednią porcję
nabłyszczacza. Płyn myjący pompowany jest pompką elektryczną do komory
mycia zmywarki. Dozownik podłączony jest równolegle do elektrozaworu
płukania i napełniania komory mycia. Podczas działania tego zaworu
następuje pompowanie płynu z kanistra do komory mycia w ilości ustawionej
na dozowniku. Są jeszcze inne ciekawe rozwiązania stosowane rzadziej, ale
ich zasada działania jest podobna. Mam nadzieję, że przybliżyłem
Państwu problematykę dotyczącą prawidłowego działania zmywarek, zasad
mycia i stosowania właściwych środków przeznaczonych do stosowania w
zmywarkach gastronomicznych.
Jeżeli temat nie został wyczerpany, to proszę
o zapytania, które omówimy w następnych
cyklach.
[hotelarze.pl - 2003] |
|