Produkty tradycyjne i regionalne
Produkty zarejestrowane czyli
wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i
Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych
Specjalności.
Produkty uznane za tradycyjne bądź regionalne, tzn.
pochodzące z określonych regionów UE czy też wytwarzane w tradycyjny sposób,
mają prawo do stosowania specjalnych określeń i oznaczeń, które ilustrowane są
odpowiednimi symbolami graficznymi. Zaliczają się do nich: Chroniona nazwa
pochodzenia, Chronione oznaczenie geograficzne, Gwarantowana tradycyjna
specjalność. (Ten kształt systemu ochrony jakości i pochodzenia UE zawdzięcza
rozwiązaniom francuskim, które początkowo dotyczyły tylko ochrony win i innych
alkoholi, a z czasem zostały rozszerzone na inne artykuły spożywcze)
Chroniona nazwa pochodzenia (.Protected Designation of Origin - PDO) oznacza
nazwę regionu, miejsca lub, w wyjątkowych przypadkach, kraju z którego pochodzi
produkt, i którego nazwa zostaje wymieniona w opisie produktu. Istotne jest,
aby istniała ścisła zależność pomiędzy jakością lub głównymi cechami
charakterystycznymi produktu a jego otoczeniem geograficznym (np.
ukształtowanie terenu) i właściwymi dla niego czynnikami naturalnymi (uprawy,
rodzaj gleb, klimat) oraz ludzkimi (lokalne knowhow).
Chronione oznaczenie geograficzne (Protected Geographical Indication - PGI), to
nazwa regionu, konkretnego miejsca lub kraju wymienionego w opisie produktu lub
środka spożywczego. Warunkiem uzyskania tego oznaczenia jest posiadanie przez
produkt specyficznej jakości lub cech przypisywanych pochodzeniu
geograficznemu, lokalnej metodzie wytwarzania, tradycji.
Gwarantowana tradycyjna specjalność (Traditional Speciality Guaranteed- TSG),
oznacza tradycyjny produkt rolny lub środek spożywczy uznany przez Wspólnotę ze
względu na jego specyficzny charakter. Pojęcie „specyficzny charakter" odnosi
się do jednej lub zespołu cech, które wyraźnie odróżniają produkt rolny lub
środek spożywczy od innych podobnych produktów lub środków spożywczych
należących do tej samej kategorii.
Zgodnie z przepisami zarejestrowane nazwy, w przypadku Chronionych Nazw
Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych
Tradycyjnych Specjalności zarejestrowanych z zastrzeżeniem nazwy, są chronione
przed:
-
wszelkim bezpośrednim lub pośrednim
wykorzystywaniem w celach komercyjnych zarejestrowanej nazwy dla produktów
nie objętych rejestracją, o ile produkty te są porównywalne do produktów
zarejestrowanych pod tą nazwą lub jeśli stosowanie nazwy narusza prestiż
chronionej nazwy;
-
każdym niezgodnym z prawem zawłaszczeniem,
imitacją lub aluzją, jeśli nawet prawdziwe pochodzenie produktu jest
zaznaczone lub chroniona nazwa została przetłumaczona, lub towarzyszy jej
wyrażenie „w stylu”, „rodzaju”, „przy użyciu metody”, „tak jak produkowane
w”, „imitacja” lub „podobne”;
-
wszelkimi innymi fałszywymi lub mylącymi
danymi odnoszącymi się do miejsca pochodzenia, właściwości lub podstawowych
cech produktu na opakowaniu wewnętrznym lub zewnętrznym, w materiale
reklamowym lub dokumentach odnoszących się do danego produktu lub na
opakowaniu produktu w pojemniku, mogącym stworzyć fałszywe wrażenie co do
jego pochodzenia;
-
wszelkimi innymi praktykami mogącymi
wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.
Według stanu na dzień 30.06.2009 r.
zarejestrowanych zostało 12 polskich produktów, jako:
Chroniona Nazwa Pochodzenia
-
Bryndza podhalańska:
streszczenie wniosku (.pdf
206 KB)
rozporządzenie rejestrujące
(.pdf 43 KB)
-
Oscypek:
streszczenie wniosku
(.pdf 211 KB)
rozporządzenie rejestrujące
(.pdf 47 KB)
Chronione Oznaczenie Geograficzne
-
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich:
streszczenie wniosku
(.pdf 94 KB)
rozporządzenie rejestrujące
(.pdf 52 KB)
-
Rogal świętomarciński:
streszczenie wniosku (.pdf 97 KB)
rozporządzenie rejestrujące (.pdf
41 KB)
-
Wielkopolski ser smażony:
streszczenie wniosku (.pdf 98 KB)
rozporządzenie rejestrujące (.pdf 50 KB)
-
Andruty kaliskie:
streszczenie wniosku (.pdf 84 KB)
rozporządzenie rejestrujące (.pdf 46 KB)
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
-
Staropolski miód pitny Półtorak:
wniosek o rejestrację
(.pdf 103 KB)
rozporządzenie rejestrujące
(.pdf 44 KB)
-
Staropolski miód pitny Dwójniak:
wniosek o rejestrację
(.pdf 102 KB)
rozporządzenie rejestrujące
(.pdf 44 KB)
-
Staropolski miód pitny Trójniak:
wniosek o rejestrację
(.pdf 102 KB)
rozporządzenie rejestrujące
(.pdf 44 KB)
-
Staropolski miód pitny Czwórniak:
wniosek o rejestrację
(.pdf 102 KB)
rozporządzenie rejestrujące
(.pdf 44 KB)
-
Olej rydzowy:
wniosek o rejestrację (.pdf 100 KB)
rozporządzenie rejestrujące (.pdf 46 KB)
-
Pierekaczewnik:
wniosek o rejestrację (.pdf 99 KB)
rozporządzenie rejestrujące (.pdf 48 KB)
Produkty tradycyjne i regionalne w Polsce
Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest przez Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi - zobacz
- Przy współpracy z marszałkami województw od 2005
roku i do chwili obecnej wpisano na nią 656 produktów. Lista jest narzędziem
promocyjno-informacyjnym, wpisywane na nią mogą być produkty, które posiadają
25-letnią udokumentowaną historię, są związane z tożsamością społeczności
lokalnych oraz stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są
wytwarzane.
Produkty, które wchodzą w zakres ochrony nazw pochodzenia i
oznaczeń geograficznych, występują w kategoriach:
-
produkty mleczne
-
produkty mięsne
-
produkty rybołówstwa
-
warzywa i owoce
-
wyroby piekarnicze i cukiernicze
-
oleje i tłuszcze
-
miody
-
gotowe dania i potrawy
-
napoje
-
inne produkty (np. przyprawy)
Przykładowy opis z kategorii Gotowe dania i potrawy-woj.
lubelskie
PIEROGI NOWODWORSKIE
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Pierożki mają białą, gładką skórkę; wewnątrz białe nadzienie z delikatnymi
czerwonymi kropeczkami pochodzącymi od przypraw, z widocznymi ziarenkami
brązowej kaszy, rodzynkami i drobinkami zielonej mięty
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Kształt pierożka – półokrągły z falbanką
Wielkość
Średnica półokręgu – 5 cm, wielkość falbanki – 1 cm
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Na zewnątrz – biała; nadzienie – białe z widocznymi rodzynkami, ziarenkami
kaszy, kropeczkami przypraw i drobinkami zielonej mięty
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Konsystencja stała, ciasto delikatne, nadzienie kremowe z wyczuwalnymi
ziarenkami kaszy
Smak i zapach
Typowy dla pierogów z serem i kaszą gryczaną – nadzienie lekko słone, od czasu
do czasu osłodzone rodzynkiem; wyczuwalny bardzo delikatnie smak cynamonu,
imbiru i pachnącej mięty
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub
napoju spirytusowego:
Powszechne przekonanie – zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców – że pierogi
to typowe danie kuchni staropolskiej, nie jest do końca prawdą. Ojczyzną
pierogów są bowiem Chiny. Z Chin pomysł gotowania, pieczenia lub smażenia
kawałków ciasta makaronowego, napełnionego najrozmaitszymi farszami, dotarł
przez Rosję do Polski i powędrował dalej na zachód Europy. Do Polski pierogi
trafiły po raz pierwszy w XIII w. dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi
(późniejszemu św. Jackowi), który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w
Kijowie. Ciekawa jest również etymologia słowa „pieróg”. Według słownika
Aleksandra Brücknera to jedyna u nas pozostałość z prasłowiańskiego słowa pir,
oznaczającego biesiadę oraz bardziej specyficznie – nazwę ciasta obrzędowego.
Bo też niegdyś pierogi pieczone były tylko z okazji świąt. Każde święto miało
swój różniący się nie tylko kształtem, ale i farszem pieróg. Były kurniki –
duże pierogi weselne o wielu nadzieniach, ale zawsze z dodatkiem kurzego mięsa,
były knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie, były kolatki – pieczone w
styczniu, na początku Nowego Roku, na pamiątkę pogańskiego święta Kolady. Były
wreszcie regionalne odmiany pierogów, charakterystyczne dla różnych części
Polski: hreczuszki, sanieszki i socznie. Kuchnia polska pokochała pierogi i
obecnie są one uważane przez cudzoziemców za typowe polskie danie. Od lat
pierogi są również lubelską specjalnością kulinarną. Robiły je nasze prababcie,
babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie, ponieważ są niezwykle smaczne i
zdrowe. Lubelszczyzna od niepamiętnych czasów słynęła z potraw z mąki i kasz. W
biednym regionie trzeba się było nauczyć przyrządzać coś z niczego. Gospodynie
doszły do mistrzostwa w przygotowywaniu prostych, ale bardzo smacznych potraw.
Na terenach położonych na wschód od Wisły charakterystycznym daniem świątecznym
były od dawien dawna pieczone pierogi. Nadziewano je m.in. ziemniakami, serem,
kapustą, grzybami lub kaszą gryczaną albo jaglaną. Tradycja nie ginie. Pierogi
nadal są główną potrawą podawaną podczas festynów i konkursów kulinarnych
promujących regionalne kulinaria. Największą sławę zyskał sobie pieróg
biłgorajski z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera. Jest to pieróg
pieczony. Pierogi nowodworskie są gotowane – z charakterystyczną dla
Lubelszczyzny kaszą gryczaną. Kasza – po polsku tatarka, na Rusi hreczka, na
Litwie greczycha – na ziemi lubartowskiej, gdzie położony jest Nowodwór, zwana
jest gryką lub hreczką. Uprawiano ją tu od zawsze, co wiąże się to z niską
bonitacją gleb – IV, V klasy. Ziarno przerabiano w kaszarniach, których w
okresie powojennym było około 30. Obecnie w związku z niską ceną gryki, uprawy
zmniejszyły się. Jednocześnie zlikwidowano kaszarnie. Ale nie wszystkie –
niektóre unowocześniły się i zwiększyły swoją produkcję, jak np. Kaszarnia
Berejów w gminie Niedźwiadka, Kaszarnia w Górce Lubartowskiej. Kaszarnia w
Kamionce przerabia kaszę na potrzeby miejscowych rolników.
źródło:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
[hotelarze.pl -
08.07.2009] |