
Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój |
|

Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany
gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie.
Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.
Liniowiec marzeń
Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard.
Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku.
Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa.
Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób.
Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.
Podstawowym
wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego
pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi
(frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %)
i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak
restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:
- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
Punkt
rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój
Hotspot - to
otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu
za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są
hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach,
szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów
wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu.
Czasami usługa taka jest bezpłatna.
Marketing -
najważniejszy cel: dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za
najniższą cenę.
M-Marketing
(mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych,
wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z
wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i
EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły
błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu
na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach
informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.
Event -
wydarzenie, spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego
o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i
spójność projektu z komunikacją marki.
non-event - fiasko
|
|
KUCHNIA
|
Sałatkowa uczta
Helena FIEDOROWICZ - CHODNICKA
Sałatki spełniają w odżywianiu ważną rolę ze względów zdrowotnych, a także
smakowych.
Do ich sporządzenia można wykorzystać różne składniki. Wystarczy je odpowiednio
rozdrobnić, skomponować kolorystycznie i smakowo, uzupełnić sosem, przyprawami i
odrobiną fantazji. Podstawowe składniki to ryż, makaron, ziemniaki, fasolka,
groszek czy kukurydza. Równie ważne są produkty urozmaicające smak: wszelkie
warzywa, jaja, wędliny, kurczak, ryba oraz dodatki nadające sałatce aromat (np.
ananas, brzoskwinia, papryka, zielenina).
Do przyprawiania sałatek oraz uszlachetniania ich smaku używa się świeżych bądź
suszonych ziół (np. bazylia, koperek, estragon, majeranek, zielona pietruszka).
Prawidłowo użyte zioła pozwalają na dodanie mniejszej ilości soli, a ich
kombinacja nadaje sałatce szczególnego waloru smakowego i zapachowego. Sałatka
może nabrać interesującego smaku również dzięki przyprawom i artykułom korzennym
(np. curry, imbir, kapary, kminek, chrzan, pieprz).
Ponieważ oczy również biorą udział w jedzeniu duże znaczenie ma ładne, barwne
udekorowanie sałatki. Jest to prawdziwe pole do popisu własnej fantazji.
Oto przykłady dekoracji:
-
sałatki z żółtego sera - dekorujemy plasterkami banana, pomarańczy, cząstkami
grejpfruta, mandarynki, kawałkami gruszki, ananasa, orzechami, migdałami. Można
je podawać w połówkach wydrążonych melonów lub jabłek.
-
sałatki z ryby - można je przybrać paseczkami papryki, plasterkami cytryny,
jajek, ogórka, krążkami cebuli, zwiniętymi paseczkami wędzonego łososia. Mogą
być jako przekąski podawane w szklankach koktajlowych lub np. w muszlach.
-
sałatki z wędlin - przyozdabia się ósemkami lub plasterkami pomidora,
plasterkami świeżego lub konserwowego ogórka, pistacjami.
-
sałatki z mięsa - dekorujemy krążkami cebuli, pomidorami koktajlowymi,
posiekanymi ziołami lub ugotowanym na twardo, posiekanym żółtkiem z jajka.
Sałatki z mięsa i wędlin podaje się w połówkach wydrążonych mięsistych
pomidorów.
-
sałatki z ziemniaków - można przybrać plasterkami salami, zieloną pietruszką,
świeżą rzeżuchą, rzodkiewkami, ósemkami jajka lub plasterkami ogórka.
-
sałatki z makaronu i ryżu - dekoruje się peperoni, świeżymi ziołami, cząstkami
owoców (np. brzoskwiń, mandarynek, jabłek, gruszek), plasterkami surowych
pieczarek (uprzednio należy skropić j kilkoma kroplami soku z cytryny!)
Wszelkie sałatkowe przepisy dobrze jest traktować jako inspirację i wprowadzać
w nich zmiany według własnych pomysłów, upodobań i możliwości.
Kilka porad:
-
Warzywa do sałatek gotuje się całe, wkładając je do wrzącej wody, pod
przykryciem (wyjątek stanowią kapustne). Ugotowane warzywa nie mogą być za
miękkie.
-
Kalafior i brokuły gotuje się ułożone różami do góry, ponieważ pączki miękną
szybciej niż łodygi. Żeby zachowały barwę, po ugotowaniu przelewa się je zimną
wodą.
-
Sałatki z warzyw, mięsa i ryby najlepiej przyrządzać na kilka godzin przed
spożyciem, aby smaki i zapachy poszczególnych składników dobrze się połączyły.
-
Przyrządzając sos, pamiętajmy, że zamiast majonezu można użyć jogurtu
naturalnego lub kefiru, które są łatwiej strawne i mniej kaloryczne.
-
Do doprawiania sałatek najlepsze są oleje: słonecznikowy, kukurydziany i
sojowy.
-
Wszelkich przypraw powinno się używać z umiarem, by nie zdominowały aromatu i
smaku.
-
Owoce, które po pokrojeniu szybko ciemnieją, np. jabłka i banany, należy
natychmiast skropić cytryną i przykryć. Umytych i rozdrobnionych owoców nie
należy trzymać w wodzie, gdyż tracą w niej wartość odżywczą.
-
Sałatę liściastą miesza się z innymi składnikami lub łączy z sosem na krótko
przed podaniem, tak aby sałata nie zwiędła i nie straciła atrakcyjnego wyglądu.
Sałatka z kurczakiem
Składniki:
puszka kukurydzy, 3 strąki papryki (po jednym czerwonej, żółtej i zielonej),
szklanka ryżu na sypko, pierś kurczaka, pół łyżeczki przyprawy curry, sok z
cytryny, natka pietruszki.
Sos: pół szklanki jogurtu naturalnego, pomarańcza, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz
Technika wykonania:
Kukurydzę odsączyć na sitku, papryki oczyścić i pokroić w wąskie słupki.
Kurczaka ugotowanego w małej ilości wody z przyprawą curry pokroić w kostkę,
dodać do warzyw, polać sosem, dokładnie wymieszać i posypać posiekaną natką
pietruszki. (100g - 75 kcal).
[hotelarze.pl - 2003] |
|