hotelarze.pl   hotel.pl
  Turystyka   Hotelarstwo    Gastronomia Dzisiaj:  English  
HOTELARSTWO
Hotel
Marketing i sprzedaż
 
GASTRONOMIA
Gastronomia
Kelnerstwo
Kuchnia
Urządzenia gastronomiczne
 
TURYSTYKA
Turystyka
 
KSIĘGARNIA
Zapraszamy do księgarni
 
Pomoce naukowe-hotelarstwo
Hotelarz online - testy dla hotelarzy
Zadania praktyczne dla hotelarzy
Zadania i testy egzaminacyjne
DLA NAUCZYCIELI
Praktyki, Staże

Pomoce naukowe-gastronomia
Hotelarz online -testy z gastronomii
 
Pomoce naukowe-turystyka
Hotelarz online - testy z turystyki
Zadania praktyczne
Zadania i testy egzaminacyjne  
PRZEPISY PRAWNE
dot. obiektów hotelarskich
dot. ochrony przeciwpożarowej
prawo żywnościowe
 
KONFERENCJE, KONKURSY
Konferencje, szkolenia ...
Relacje z konkursów
 
TARGI
Targi turystyczne
Relacje z targów
 
ORGANIZACJE BRANŻOWE
Organizacje turystyczne
Organizacje kucharzy
 
EKSPERCI
Hotelarstwo
Gastronomia
ARCHIWUM WIADOMOŚCI
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
 

Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój

 adres e-mail



Zapisz się
Wypisz się


Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie. Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.

Liniowiec marzeń Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard. Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku. Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa. Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób. Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.

Podstawowym wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi (frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %) i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:

- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę
  hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
 

Punkt rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów
Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój

Hotspot - to otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach, szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu. Czasami usługa taka jest bezpłatna.

Marketing - najważniejszy cel:  dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za najniższą cenę.

M-Marketing (mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych, wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.

Event - wydarzenie,  spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego  o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i spójność projektu z komunikacją marki.

non-event - fiasko

KONKURSY

V  Olimpiada Młodych Barmanów

Finał  - 17 marca 2006 r. Warszawa

Na początku stycznia br. w mojej szkole - w Technikum nr 5 w Kielcach odbyły się eliminacje szkolne do V Ogólnopolskiej Olimpiady Młodych Barmanów. W zmaganiach uczestniczyło kilkanaście osób - głównie po kursach barmańskich czy też z zamiłowaniem do baru, a co za tym idzie z pewną praktyką. Okazało się, że byłem spośród nich najlepszy i dzięki temu dostałem możliwość reprezentowania szkoły na etapie ogólnopolskim. Wtedy też zaczęły się intensywne przygotowania. Jeśli do tej pory myślałem, że wiem dużo na temat barmaństwa to byłem w błędzie. Pomimo kursu i praktyki jeszcze sporo mogłem i jeszcze nadal mogę, a nawet muszę się nauczyć i to nie tylko teorii ale także praktyki.

Po dwóch miesiącach intensywnych przygotowań przyszedł czas na konfrontację moich umiejętności z pozostałymi uczestnikami olimpiady. 17 marca 2006 r. w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie odbyła się V jubileuszowa edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Młodych Barmanów. O godzinie 12.00 rozpoczęliśmy test pisemny z zagadnień związanych ze sztuką barmańską z elementami języka angielskiego. Pół godziny później zaczęliśmy najciekawszą część zmagań - sporządzanie standardowych napojów mieszanych. Mnie przypadł do zrobienia drink Presidente (45 ml rumu, 15 ml Martini Rosso oraz 3 dash grenadine) oraz koktajli własnej kompozycji. Przyznam że sporo myślałem i próbowałem, aby stworzyć coś niepowtarzalnego i myślę że mi się udało - koktajl Słodka Kokotka w skład którego wchodzi 30 ml koniaku, 10 ml Apricot Brandy, 10 ml Creme de banane oraz 5 ml Grenadine.

Prowadzącymi tę część imprezy byli Krzysztof Dubrow, przewodniczący Komisji Gastronomicznej PZH oraz Piotr Lorens, dyrektor działu gastronomii hotelu Jan III Sobieski.

Zmagania finałowe były oceniane zarówno przez sędziów technicznych jak i przez jury degustacyjne. Nowością tegorocznej edycji był pokaz umiejętności barmańskich sędziów technicznych, który to wywołał wiele pozytywnych emocji wśród młodych barmanów.

Spośród nas wszystkich - 50. uczestników z całej Polski wybrany został najlepszy barman, który będzie reprezentował Polskę na konkursie międzynarodowym.
Ogłoszenie wyników odbyło się podczas wieczornego bankietu, na którym bawiliśmy się wraz z opiekunami oraz sędziami a także najlepszymi barmanami w Polsce. Podczas zabawy swoje umiejętności zaprezentował także mistrz Polski w stylu wolnym czyli Free Style.

Pomimo braku konkretnych rezultatów w postaci jednego z czołowych miejsc i tak uważam, że zarówno ja jak i wszyscy uczniowie uczestniczący w olimpiadzie osiągnęliśmy duży sukces - dostaliśmy się do etapu ogólnopolskiego oraz zmierzyliśmy się podczas niego ze sobą. Każdy z nas wyjechał z Warszawy z nowymi umiejętnościami, wiadomościami oraz nowym spojrzeniem na pracę za barem.

Bartosz Prońko

[hotelarze.pl - 22.03.2006]

Hotelarz online - pierwsze w internecie testy dla każdego hotelarza.

Copyright © 2000-2008 Hotelarze.pl | Dodaj do Ulubionych | Redakcja | e-mail: redakcja@hotelarze.pl