hotelarze.pl   hotel.pl
  Turystyka   Hotelarstwo    Gastronomia Dzisiaj:  English  
HOTELARSTWO
Hotel
Marketing i sprzedaż
 
GASTRONOMIA
Gastronomia
Kelnerstwo
Kuchnia
Urządzenia gastronomiczne
 
TURYSTYKA
Turystyka
 
KSIĘGARNIA
Zapraszamy do księgarni
 
Pomoce naukowe-hotelarstwo
Hotelarz online - testy dla hotelarzy
Zadania praktyczne dla hotelarzy
Zadania i testy egzaminacyjne
DLA NAUCZYCIELI
Praktyki, Staże

Pomoce naukowe-gastronomia
Hotelarz online -testy z gastronomii
 
Pomoce naukowe-turystyka
Hotelarz online - testy z turystyki
Zadania praktyczne
Zadania i testy egzaminacyjne  
PRZEPISY PRAWNE
dot. obiektów hotelarskich
dot. ochrony przeciwpożarowej
prawo żywnościowe
 
KONFERENCJE, KONKURSY
Konferencje, szkolenia ...
Relacje z konkursów
 
TARGI
Targi turystyczne
Relacje z targów
 
ORGANIZACJE BRANŻOWE
Organizacje turystyczne
Organizacje kucharzy
 
EKSPERCI
Hotelarstwo
Gastronomia
ARCHIWUM WIADOMOŚCI
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
 

Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój

 adres e-mail



Zapisz się
Wypisz się


Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie. Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.

Liniowiec marzeń Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard. Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku. Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa. Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób. Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.

Podstawowym wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi (frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %) i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:

- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę
  hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
 

Punkt rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów
Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój

Hotspot - to otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach, szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu. Czasami usługa taka jest bezpłatna.

Marketing - najważniejszy cel:  dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za najniższą cenę.

M-Marketing (mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych, wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.

Event - wydarzenie,  spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego  o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i spójność projektu z komunikacją marki.

non-event - fiasko

Przepisy dot. obiektów hotelarskich

WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU
ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH

DLA HOTELI

Załącznik Nr 1 do rozporządzenia
Ministra Gospodarki i Pracy
z dnia 19 sierpnia 2004 r.
(tekst jednolity Dz.U. z 2006 r. Nr 22 poz. 169
zm. Dz.U. z 2011 r. Nr 259 poz. 1553)
 

zwroty nieobowiązujące - są przekreślone
zmiany wynikające z rozp. z dn. 08.08.2002 r. - są wyróżnione kolorem czerwonym
zmiany wynikające z rozporządzenia z dnia 19.08.2004 r. są wyróżnione kolorem zielonym
zmiany wynikające z rozporządzenia z dnia 16.11.2011 r. są wyróżnione kolorem niebieskim
Dz.U. 2013 poz. 1113 - uchyla się lp.25,zm.lp.28 pkt 9


  1. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia
  2. Instalacje i urządzenia techniczne
  3. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu
  4. Część mieszkalna
  5. Oferta usług podstawowych i uzupełniających
  6. Kwalifikacje zawodowe personelu Inne
  7. Zał. nr 8 - Minimalne wymagania w zakresie dostosowania obiektów, do potrzeb osób niepełnosprawnych

IV. Część mieszkalna

Lp.

WYMAGANIA

***** **** *** ** *
IV. Część mieszkalna
23. Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, logii itp.): O O O O O
  1) pokój 1-osobowy 14 12 10 9 8
  2) pokój 2-osobowy 18 16 14 12 10
  3) pokój 3-osobowy     16
16
15 16
15
14 15
14
  4) pokój 4-osobowy       18
18
1618
16
  5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę.

W obiektach * - *** dopuszcza się odstępstwo do 10 % powierzchni mieszkalnej pokoju, zrekompensowane powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania które powstały w oparciu o przepisy obowiązujące do dnia czasu wejścia w życie rozporządzenia Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 1999 r. Nr 15,poz.140 z późn. zm.) dopuszcza się odstępstwo do 10% powierzchni mieszkalnej pokoju, zrekompensowane powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania.
      4,5 4
24. Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum  co najmniej 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową pomocniczą z wydzielonym dodatkowo WC. aneks barowy i połączenie z sąsiadującą j.m. O O      
25. Wyznaczone jednostki mieszkalne dla palących O O O O O
  1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające
26 Zestaw wyposażenia meblowego
- w obiektach ***-***** jednolity komplet,
- w obiektach *-** dopuszcza się meble wielofunkcyjne, z wyjątkiem łóżek:
         
  1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90x200 O O O O O
  2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140x200 O O O O O
  3) nocny stolik lub półka przy każdym łóżku miejscu do spania O O O O O
  4) szafa lub zabudowana wnęka garderobiana, co najmniej  minimum 3 wieszaki na osobę O O O O

O

O

O

  5) wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobę       O O
  5) biurko lub stół O O O O O
  6) bagażnik O O O O  
  8) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 miejsce na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) O O O O O
  7a) krzesło jedno na pokój O O      
  7b) krzesło lub inny mebel do siedzenia (jedno miejsce na osobę, lecz nie mniej niż dwa na pokój)     O O O
  9) stolik okolicznościowy O O      
  8) fotele wypoczynkowe min.  co najmniej dwa lub kanapa (jeden fotel w pokojach jednoosobowych) O O      
  9) stolik O O      
  10) lustro O O O O O
  11) wieszak ścienny na wierzchnią odzież O O O O O
27. Oświetlenie i gniazdka elektryczne:          
  1) lampka nocna przy każdym łóżku miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej O O O O O
  2) lampka oświetlająca miejsce do pracy (stół lub biurko) O O O O O
  3) oświetlenie ogólne O O O O O
  4) bezpośredni i łatwy dostęp do co najmniej jednego wolnego gniazdka elektrycznego przy miejscu do pracy (stół lub biurko) O O O    
  5) dostęp do co najmniej jednego wolnego gniazdka elektrycznego       O O
28. Wyposażenie uzupełniające dla każdej j.m.:          
  1) telefon O O O    
  2) instalacja umożliwiająca odbiór programów radiowych O O O O  
  3) instalacja umożliwiająca odbiór programów telewizyjnych O O O    
  2) telewizor O O O    
  3) radioodbiornik lub możliwość odbioru programu radiowego O O O O O
  4) wykładzina dywanowa w całej j.m., dywan lub dywanik przy wszystkich łóżkach O O O O O
  4) dywan lub wykładzina dywanowa O O O    
  5) co najmniej dywanik przy łóżku       O O
  5) firany, żaluzje lub rolety przepuszczające światło2)
Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne
O O O O O
  6) zasłony, rolety lub żaluzje okienne zaciemniające 2)
Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne
O O O O O
  8) elementy dekoracyjne O O O O  
  7) materiały informacyjne dotyczące usług hotelu i bezpieczeństwa gości (również w języku angielskim) oraz usług hotelu/motelu oraz hotelowe materiały piśmiennicze O O O O O
  8) hotelowe/motelowe materiały piśmiennicze O O O    
  9) popielniczka w j.m. w przypadku, gdy przedsiębiorca wyznaczy daną j.m. jako j.m. dla palących j.m. wyznaczonych dla palących pokojach dla palących O O O O O
  10) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik O O O    
  11) torba na bieliznę gościa zleconą do prania O O O    
  12) kosz na śmieci co najmniej trudno zapalny niepalny w pokojach bez w.h.s.       O O
  13) sejf O

  14) minibar lub lodówka O

O

     
  16) minibar lub lodówka - w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych   O      
  15) woda butelkowana w ilości odpowiadającej liczbie osób w pokoju  mineralna lub stołowa, 0,2 l na osobę dziennie O O

O

   
  16) szklanki lub inne naczynia do picia w ilości odpowiadającej liczbie osób w pokoju O O O O O
  2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych
29. Wyposażenie podstawowe:          
  1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa z zabezpieczeniem antypoślizgowym O O O O O
  2) umywalka z blatem lub półką, z bocznym lub górnym oświetleniem O O O O O
  3) WC ze zbiornikiem cicho płuczącym O O O O O
30. Wyposażenie uzupełniające:          
  1) osłona wanny lub natrysku O O O O  
  2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej) O O O    
  3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki ścienne, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku O O O O O
  4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem O O O O O
  5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną O O O O O
  6) suszarka do włosów O O      
  7) waga osobowa O        
  8) pojemnik na śmieci co najmniej trudno zapalny (niepalny lub trudnopalny) O O O O O
  9) telefon O        
  10) zestaw minimum dla jednej osoby:          
  a) mydełko toaletowe lub dozownik z płynnym mydłem mydła O O O O O
  b) ręcznik O O O O O
  c) ręcznik kąpielowy O O O    
  d) płaszcz kąpielowy O        
  e) szklanka O O O    
  e) szklanka lub kubeczek jednorazowy

O

O

 O

O O
  f) torba higieniczna O O O O O
31. Procent pokoi (minimum) z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym.
W obiektach nowo budowanych - 100 % bez względu na kategorię obiektu
100 100 100 50 25
32. Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej          
  1) liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie:
  a) umywalka z blatem lub półką       5 5
  b) wanna z baterią i natryskiem prysznicem lub kabina natryskowa       10 15
  c) WC z umywalkami (minimum co najmniej jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn)       15 20
  2. Wyposażenie dodatkowe:          
  a) lustro       O O
  b) dozownik  z płynnym mydłem do płynnego mydła       O O
  c) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku       O O
  d) pojemnik co najmniej trudno zapalny trudnopalny na papier i odpady       O O
  5) wieszaki ścienne       O O

[hotelarze.pl - 2011]

Hotelarz online - pierwsze w internecie testy dla każdego hotelarza.

Copyright © 2000-2008 Hotelarze.pl | Dodaj do Ulubionych | Redakcja | e-mail: redakcja@hotelarze.pl