
Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój |
|

Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany
gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie.
Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.
Liniowiec marzeń
Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard.
Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku.
Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa.
Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób.
Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.
Podstawowym
wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego
pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi
(frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %)
i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak
restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:
- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
Punkt
rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój
Hotspot - to
otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu
za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są
hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach,
szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów
wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu.
Czasami usługa taka jest bezpłatna.
Marketing -
najważniejszy cel: dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za
najniższą cenę.
M-Marketing
(mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych,
wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z
wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i
EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły
błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu
na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach
informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.
Event -
wydarzenie, spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego
o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i
spójność projektu z komunikacją marki.
non-event - fiasko
|
|
SONDA
|
Czy Twoim zdaniem, wymagania kwalifikacji zawodowych hotelarzy powinny być regulowane ustawą ?
Sonda przeprowadzona w okresie
27.06.2004 - 17.04.2005.
Wszystkim dziękuję za aktywny udział w sondzie. Jednak
szczególne podziękowania kieruję do osób, które wyraziły swoją opinię nt.
prawnego uregulowania zawodu hotelarza.
Pozostaję z nadzieją, że w niedalekiej przyszłości także niezależne opinie będą
brane pod uwagę przy opracowywaniu dokumentów powszechnie obowiązujących. Jolanta Frydel
Wyniki sondy:
tak - (408) 58%
nie - (271) 38%
nie mam zdania - (29) 4%
Łącznie oddano 708 głosów
Komentarze do sondy: (zachowana oryginalna treść wpisu)
Hotelarz - Słupsk [30/03/2005]
W czym tu problem? Jezeli posiadasz wymagane kwalifikacje, a do tego cechy
wzorowego hotelarza - rynek jest Twoj! Praca bedzie szukac Ciebie, a nie Ty
jej!! Jezeli nie spelniasz warunkow, pora sie przekwalifikowac i zwolnic miejsce
lepszym, a nie siac defe
Hotelarz - Słupsk [30/03/2005]
Przeciez samo spelnianie wymogow ustawowych to dopiero 1 etap! Zakwalifikowani
do 2, musza posiadac PREDYSPOZYCJE psychofizyczne, ktore ostatecznie ocenia
pracodwca podczas rozmowy kwalifikacyjnej! Wygrywaja FACHOWCY!!
wojek [29/03/2005]
niektórzy z szanownych dyskutantów nie zauważyli że komunizm upadł. ukończenie
szkoły kierunkowej nie gwarantuje pracy,tak jak nie ma już nakazów pracy , a
może należałoby do tego wrócić? pozdrawiam
Hotelarz ze Słupska [15/03/2005]
Chyba, ze hotel dysponuje salonem fryzjerskim:)
Hotelarz ze Słupska [15/03/2005]
Oczywiście.Po to istnieje szkolnictwo kierunkowe,zeby kształcić
specjalistów. Wiadomo,bywają lepsi i gorsi. Ale to pracodawca wybiera! Nie widze
powodu,dla ktorego "fryzjer" mialby odbierac mi potencjalne stanowisko pracy w
hotelu.
wojek [07/02/2005]
Sz.Pan Piasta raczy żartować porównując zawody (kierowca lekarz,architekt) w
których można spowodować zagrożenie życia,z recepcjonistą czy też
pokojową. Podwójna rezerwacja czy też źle złożony ręcznik nie zagrażają życiu!!!
Kucharz nawet po szkole też moż
MiSieK - DOLICEPLAZA [25/01/2005]
To jest sprawa właściciela, czy personel wykwalifikowany, czy nie, bo np jest to
interes rodzinny i trudno wymagać,żeby np. babcia która cudownie gotuje była po
gastronomi!! Powinien być wolny wybór w tej kwestii.
hotelarz [02/01/2005]
Tak moim zdaniem powinne być regulowane, to tak samo jak z lekarzami niedługo
możemy doczekać się iż hydraulik będzie nas leczyć a dentysta obsługiwac w
restauracji. Chyba coś jest nie tak. Pracuje w hotelu i wiem jak wygląda praca
pracowników którzy mają
J.T. [24/12/2004]
Pracodawca we własnym interesie zatrudni najbardziej kompetentnego pracownika,
jeżeli zatrudnia kogoś bez wykształcenia hotelarskiego to na pewno jest jakiś
powód, może ci po szkole nie są wcale tacy dobrzy? Do tego kogo ma zatrudniać
właściciel hotelu (
agnes [16/12/2004]
Wypowiedź pana Piasty - nic dodać, nic ująć. Zgadzam się też z tymi, którzy
twierdzą, że predyspozycje są ważniejsze od kwalifikacji ale szkoły hotelarskie
opuszczają co roku tłumy absolwentów. Czemu pracodawcy nie mieliby wybrać tych z
kwalifikacjami i
wojek [16/11/2004]
pozdrowienia dla wszystkich komunistów.wszystko powinno być uregulowane,nawet
ilość majtek na jedną d... RYNEK!!! RYNEK!!! TYLKO RYNEK!!!niezadowolony klient
po prostu nie wróci!,i jest to tylko zmartwienie właściciela który zainwestował
swoje pieniądze
Jacek Piasta [09/11/2004]
Grycku, niech więc autobus pełen ludzi prowadzi kto chce i jak chce, niech
budynki projektują przypadkowi ludzie a operację w szpitalu, niech przeprowadzi
ktoś kto akurat przechodził obok i ma na to ochotę. Niech żyje wolność i wolny
rynek, prawda? Zni
aneta [09/11/2004]
obserwuję w pracy(hotel) ludzi na stanowiskach recepcjonistów,inspektora
pięter,kierowników gastronomii,recpecji i jestem przerażona, młody personel
niedoświadczony,z wykształceniem hotelarskim,popełniają błędy które są karygodne
w hotelarstwie.Jestem po s
magda k [12/10/2004]
moim zdanie powinny wejsc przepisy ustawowe dotyczace tego iz w hotelu powinni
pracowac tylko ludzie z wyksztalceniem hotelarskim gdyz ci ludzie sa lepiej
przyg do prawidlowej ogslugi klienta
V I K I *** [12/10/2004]
uwazam ze w hotelach powinni pracowac wylacznie osoby wyksztalcone w tym
kierunku gdyz beda lepiej przygotowani do swojej pracy i po szkolach
hotelarskich znajda prace a tak obojetnie kto moze zajac ich przyszle stanowisko
i osoby niekompetentne bez tego
Kryształek [06/10/2004]
jestem w szkole turystyczno-hotelarskiej i wkurza mnie że na moim stanowisku
pracy jest zatrudniona osoba bez kwalifikacji ale ze znajomościami, których ja
nie mam...
Jacek Piasta [03/10/2004]
Jeżeli nie ustawą, to innym, powszechie honorowanym aktem prawnym. Ale
określeniem wymagań kwalifikacji powinnna się zająć organizacja będąca
reprezentantem środowiska polskich hotelarzy. Albo, niech różne organizacje
branżowe wypracują wspólne stanowisko
Grycek [19/07/2004]
kwalifikacje, koncesje, talony itp. to komuna powielana przez UE. Znieść
ograniczenia a rynek sam wszystko wyrówna na wysokim poziomie.
* * *
09.09.2005 | Projekt Strategii Rozwoju Turystyki na lata 2007-2013.
Dokument rządowy przyjęty przez Radę Ministrów w dniu 21 czerwca 2005 r.
Działanie V.2.3 - Wprowadzenie systemów kwalifikacji zawodowych
173. Kluczowym elementem w procesie przygotowania profesjonalnych kadr dla
turystyki jest opracowanie zintegrowanego systemu kwalifikacji zawodowych w
usługach turystycznych. Zdobycie wiedzy potwierdzałoby uzyskanie certyfikatu
uznanego na arenie międzynarodowej. Działanie przewiduje wprowadzenie systemu
dla poszczególnych sekcji m.in. hoteli, restauracji, biur podróży, pilotów i
przewodników.
Okres realizacji: 2007-2010.
Podmiot odpowiedzialny - Minister właściwy ds. turystyki oraz instytucje
współpracujące. [źródło:
MGIP]
[hotelarze.pl -
17.04.2005] |
|