hotelarze.pl   hotel.pl
  Turystyka   Hotelarstwo    Gastronomia Dzisiaj:  English  
HOTELARSTWO
Hotel
Marketing i sprzedaż
 
GASTRONOMIA
Gastronomia
Kelnerstwo
Kuchnia
Urządzenia gastronomiczne
 
TURYSTYKA
Turystyka
 
KSIĘGARNIA
Zapraszamy do księgarni
 
Pomoce naukowe-hotelarstwo
Hotelarz online - testy dla hotelarzy
Zadania praktyczne dla hotelarzy
Zadania i testy egzaminacyjne
DLA NAUCZYCIELI
Praktyki, Staże

Pomoce naukowe-gastronomia
Hotelarz online -testy z gastronomii
 
Pomoce naukowe-turystyka
Hotelarz online - testy z turystyki
Zadania praktyczne
Zadania i testy egzaminacyjne  
PRZEPISY PRAWNE
dot. obiektów hotelarskich
dot. ochrony przeciwpożarowej
prawo żywnościowe
 
KONFERENCJE, KONKURSY
Konferencje, szkolenia ...
Relacje z konkursów
 
TARGI
Targi turystyczne
Relacje z targów
 
ORGANIZACJE BRANŻOWE
Organizacje turystyczne
Organizacje kucharzy
 
EKSPERCI
Hotelarstwo
Gastronomia
ARCHIWUM WIADOMOŚCI
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
 

Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój

 adres e-mail



Zapisz się
Wypisz się


Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie. Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.

Liniowiec marzeń Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard. Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku. Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa. Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób. Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.

Podstawowym wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi (frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %) i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:

- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę
  hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
 

Punkt rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów
Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój

Hotspot - to otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach, szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu. Czasami usługa taka jest bezpłatna.

Marketing - najważniejszy cel:  dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za najniższą cenę.

M-Marketing (mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych, wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.

Event - wydarzenie,  spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego  o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i spójność projektu z komunikacją marki.

non-event - fiasko

KSIĄŻKA KUCHARSKA Leszka GRYKI

 

PRZEPISY - POTRAWY Z GRILA

 

KURCZAK Z RUSZTU NA SZPADKACH

2 porcje

300g piersi kurczaka pokrojonych w kostkę 3 cm
8 szt kurzych wątróbek,
1 por pokrojony na kawałki długości 3 cm,
szczypta ostrej przyprawy lub zielonego pieprzu

Marynata
6 łyżek wino białe wytrawne
3 łyżki sos sojowy
1 łyżka cukier
½ łyżeczki starty korzeń imbiru

Przygotować marynatę: składniki połączyć i wymieszać.
Wątróbki przekroić na pół i włożyć na 8 godzin do marynaty.
Następnie nadziewać na szpadki na przemian z kawałkami pora.
Na pozostałe szpadki nadziać kawałki piersi i pora, posmarować pozostałą marynatą. Piec na grillu około 8-10 minut, smarując marynatą.
Tuż przed podaniem posypać przyprawą lub zielonym pieprzem.
 

WĄTRÓBKA DROBIOWA W BEKONIE

500 dag wątróbki drobiowej,
15 dag bekonu (w plasterkach),
1 łyżeczka majeranku,
pieprz mielony, sól, musztarda.

Wątróbki przyprawiamy pieprzem, majerankiem oraz musztardą - odstawiamy przynajmniej na godzinę.
Każdą wątróbkę zawijamy w plasterek bekonu i spinamy wykałaczką.
Układamy na grillu i pieczemy z każdej strony po kilka minut, dopóki bekon nie zarumieni się.
Boczek można dodatkowo posmarować musztardą
 

BEFSZTYK PO POLSKU

4 porcje

400g wołowina
150 ml oliwy
100g pomidory confites – kostka
4szt jaja
100g żółtego sera
sól, pieprz

Mięso umyć, zemleć, połączyć z oliwą i pomidorami , doprawić solą i pieprzem. Następnie uformować okrągłe befsztyki grubości 2 cm, włożyć na gril lub patelnię, usmażyć z obu stron tak by mięso wewnątrz było różowe.
Jaja usmażyć na patelni, ułożyć na befsztykach i posypać utartym serem - zapiec pod salamandrem lub w gorącym piekarniku .
Podawać z ziemniakami smażonymi i mizerią z ogórków krojonych w paski !
 

BEFSZTYK Z POLĘDWICY PO WROCŁAWSKU

400g polędwicy wołowej,
80g sera żółtego,
80g szynki wędzonej,
50g ketchupu,
sól, pieprz

Polędwicę pokroić w poprzek włókien na 4 kawałki, formować ręką i nożem krążki o grubości 2-3 cm, posmarować tłuszczem .
Posypać pieprzem, smażyć na rozgrzanym ruszcie po 2-3 min. tak aby mięso wewnątrz było różowe, pod koniec smażenia na wierchu położyć plasterki masła.
Następnie befsztyki obłożyć plastrami szynki i sera, polać ketchupem, zapiec w gorącym piekarniku lub przykryć folia - na grilu.
Podawać z frytkami, kalafiorem i zielonym groszkiem.
 

SZASZŁYKI Z SANDACZA W CHIŃSKIEJ KAPUŚCIE

- z rusztu na 8 szt.

Sandacz filet 800 g
Przyprawa 5 smaków 3 łyżki
Prawdziwki 200 g
Czosnek 1 ząbek
Imbir 5 g
Czerwone chilii 1 małe
Olej 2 łyżki
Śmietana 150 g
Kapusta pekińska 1 szt(16 liści)
Pieprz, sól, kolender świeży

Sandacza pokroić w drobną kostkę i wymieszać z przyprawami - odłożyć na 20 minut.
Grzyby, imbir, czosnek i paprykę pokroić w kostkę, wszystko podsmażyć na oleju z kolendrą grubo posiekaną.
Rybę zmielić, dodać śmietanę dokładnie zmiksować, dodać pozostałe składniki i przyprawić.
Zblanszowane i schłodzone liście kapusty pekińskiej nadziewać przygotowanym farszem, zawinąć i włożyć do każdej porcji szeroki patyk (do lodów )i uformować na kształt lizaka !
Zawinąć każdą porcję w folię aluminiową posmarowaną tłuszczem.
Porcje kapusty ułożyć na grilu i smażyć z obu stron około 10 minut .
Serwować z ziemniakami w sosem winnym lub holenderskim.
 

ROLADY Z KARKÓWKI nadziewane wiśniami

4 porcje

Karkówka 600 g
Cukinia 200 g
Boczek wędzony 200 g
Wiśnie świeże 150 g
Primerba boczkowa 60 g
Oliwa 50 g
Jabłko zielone 200 g
Majeranek świeży 1 gałązka
Lubczyk świeży 1 gałązka
Błona sieciowa 200 g

Sposób wykonania:
Karkówkę pokroić na 4 plastry, rozbić na płaty.
Na każdy kawałek mięsa położyć obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cukinie, posmarować primerbą boczkową, świeże zioła majeranku, następnie położyć pokrojony w plasterki boczek wędzony, liście bazylii i pozbawione pestek wiśnie.
Wszystko mocno zwinąć i owinąć w błonę sieciową.
Piec na dobrze wypalonym grillu, około 15 - 20 minut.
Podawać na zielonych pokrojonymi w plastry, grillowanych jabłkach, z plackami z kiszonej kapusty i chutney z wiśni.

[hotelarze.pl - 19.08.2004] 

 
 

powrót - książka kucharska

 

Hotelarz online - pierwsze w internecie testy dla każdego hotelarza.

Copyright © 2000-2008 Hotelarze.pl | Dodaj do Ulubionych | Redakcja | e-mail: redakcja@hotelarze.pl