Jeśli pragniesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie - podaj swój |
|
Jeden z zaledwie czterech 7-gwiazdkowych hoteli na świecie The Beijing 7-star Morgan Plaza został oddany
gościom tuż przed otwarciem Olimpiady w Pekinie.
Goście zatrzymujący się w tym 48-piętrowym hotelu mają do dyspozycji teren o powierzchni prawie 10 ha, gdzie mogą znaleźć centra handlowe, modne apartamenty, najlepszą na świecie restaurację japońską, a nawet świątynię.
Liniowiec marzeń
Queen Victoria - powstała w 2007 r., ale zanim to się stało, zbierano opinie osób podróżujących Queen Elizabeth i Queen Mary. To dwie siostry Viktorii - wszystkie należą do eleganckiej linii Cunard.
Na statku o długości 294 metrów, szerokości 32 metrów i wysokości 55 metrów, znajduje się m.in.: okazałe lobby z dziełami sztuki, 8 restauracji i barów, kluby nocne, sale klubowe, teatr, kino, kasyno. Jest też SPA, fitness center, baseny i jacuzzi. Wszystko w pięknych, stylowych wnętrzach, które mają zapewnić jak najwyższą jakość wypoczynku.
Na wycieczkowcu są atrakcje niespotykane na innych liniowcach, m.in. prywatne loże w trzypiętrowym Royal Court Theatre, pierwsze na świecie pływające muzeum, dwupiętrowa biblioteka z drewnianą boazerią, sześcioma tysiącami wolumenów z całego świata oraz pięknymi spiralnymi schodami, konserwatorium w stylu kolonialnym z fontanną tonącą w zieleni i ruchomym szklanym dachem, trasa do joggingu czy sekretna wiktoriańska alkowa.
Na pokład liniowiec zabiera 2 tys. pasażerów. Oddaje im do dyspozycji ponad 1000 kabin. O ich komfort dba załoga licząca 900 osób.
Najtańszy bilet na rejs kosztuje niecałe 1000 euro, najdroższy, np. dookoła świata, kosztuje ok. 8 tys. euro.
Podstawowym
wskaźnikiem w hotelarstwie są zrealizowane, dzienne obroty każdego wybudowanego
pokoju. RevPar jest otrzymywany z iloczynu współczynnika wynajmu pokoi
(frekwencja = liczba sprzedanych pokojonocy / liczba pokoi x 100 %)
i średniej ceny za pokój (ADR).
uwaga: RevPAR nie bierze pod uwagę dochodów z innych usług hotelu, takich jak
restauracje, spa, przystanie, kasyna itp. Przykład:
- średnia frekwencja : 50,76%
- średnia cena w złotych za dobę hotelową: 237,83 zł,
- wskaźnik REVPAR wynosi: 120,73zł
Punkt
rentowności działalności hotelarskiej (Lmin) - jest to minimalna liczba miejsc noclegowych lub pokoi jaką należy sprzedać, aby zapewnić pokrycie kosztów Lmin = Ks/(c-kz)
Ks-całkowite koszty stałe; c-cena pokoju lub miejsca noclegowego; kz -jednostkowe koszty zmienne przypadające na jedno miejsce noclegowe lub pokój
Hotspot - to
otwarty i dostępny publicznie punkt dostępu, umożliwiający dostęp do Internetu
za pomocą sieci bezprzewodowej (WiFi). Hotspoty najczęściej instalowane są
hotelach, restauracjach, centrach handlowych, na lotniskach, dworcach,
szpitalach i uczelniach. Dzięki nim posiadacze przenośnych komputerów
wyposażonych w kartę sieciową standardu 802.11 mogą podłączyć się do Internetu.
Czasami usługa taka jest bezpłatna.
Marketing -
najważniejszy cel: dotarcie z właściwym komunikatem do właściwych osób za
najniższą cenę.
M-Marketing
(mobile marketing) - są to wszystkie formy realizacji strategii komunikacyjnych,
wynikających z planu marketingowego, przy pomocy telefonu komórkowego i z
wykorzystaniem jego możliwości. Do narzędzi M-Marketingu należą SMS-y, MMS-y i
EMS-y - wiadomość głosowa, przetworzona elektronicznie. Usługi te zrobiły
błyskotliwą karierę i są obecnie najchętniej wykorzystywane, głównie ze względu
na swą prostotę i niskie koszty. M-Marketing można zastosować w serwisach
informacyjnych, w konkursach konsumenckich czy w głosowaniu w konkursach.
Event -
wydarzenie, spotkanie (towarzyskie, mecz), zawody.
Event - rozumiemy jako każdą formę wydarzenia typu handlowego albo promocyjnego
o charakterze bardziej masowym, jak np. koncert.
Najważniejsze elementy dobrego eventu to: oryginalność, odwaga pomysłu i
spójność projektu z komunikacją marki.
non-event - fiasko
|
|
KSIĄŻKA KUCHARSKA Leszka GRYKI
|
WSZYSTKO O KASZY
Na kasze przeznacza się ziarno jęczmienia, owsa, prosa, ryżu, gryki,
kukurydzy i pszenicy.
Kaszami nazywa się całe lub rozdrobnione ziarna zbóż z których zostały
usunięte w mniejszym lub większym stopniu części zawierające składniki
nieprzyswajalne .
Zanim powstały młyny i mąka, ludność jadała polewkę z kasz, a ziarno było
nie czyszczone, tylko łamane lub gniecione .
R O D Z A J E
Kasze krupy - kasze, uzyskane przez obłuszczenie
i ewentualne polerowanie ziarna, zachowujące w przybliżeniu
charakterystyczny kształt ziarna, z których zostały otrzymane. Należą do
nich: pęczak, kasza gryczana, jaglana, ryż
Kasze łamane - kasze o większym stopniu rozdrobnienia, uzyskane za
pomocą pocięcia lub połamania ziarna obłuskanego, np. kasza jęczmienna
łamana, kasza krakowska.
Kasze drobne - kasze uzyskane w wyniku dodatkowego obtoczenia i
wypolerowania ziaren uprzednio pociętych lub połamanych, np. kasza
perłowa, manna, kuskus
Kasze gniecione – płatki ryżowe, owsiane, jęczmienne i pszenne
CO DO CZEGO ?
Do zup dodajemy najczęściej kaszę jęczmienną – perłową
lub pęczak.
Krupnik ugotujemy także używając kaszy jaglanej lub pszennego pęczaku.
Sypkie kasze nadają się do sałatek, a także (głównie perłowa i gryczana)
do sporządzania dań jarskich, np. krokietów.
Do słodkich legumin używa się kaszy manny, grysiku kukurydzianego lub
jęczmiennej i jaglanej.
-
Kasze gruboziarniste najsmaczniejsze są ugotowane na
sypko jako danie główne lub jako dodatek do mięs i warzyw
-
Kasze drobne są idealne na kleiki oraz jako dodatek
do zup, sałatek. Można je też podawać na słodko.
-
Kasz mocno rozdrobnionych (kuskus, manna) nie płucze
się wcale, natomiast kasze gruboziarniste zawsze przed wykorzystaniem
należy przepłukać.
-
Kaszę jaglaną, ze względu na jej gorzkawy smak po
wypłukaniu trzeba wrzucić do wrzątku, zagotować i odcedzić.
ZDROWOTNE WALORY KASZ - kasze leczą
· Z kaszy mannej, jęczmiennej, jaglanej i grysiku
kukurydzianego sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby
przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz
rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekko strawne, a przy tym
dostarczające węglowodanów.
· W walce z zaparciami pomaga wprowadzenie do diety grubej kaszy i otrąb.
Są to tak zwane pokarmy wysokoresztkowe, działające jak naturalny środek
przeczyszczający. Zawarte w nich włókna polepszają perystaltyką jelit.
Lekarze radzą zacząć od jedzenia 15-30 g dziennie tych produktów,
zwiększając ich ilość, aż do wyregulowania pracy przewodu pokarmowego.
Spożywanie grubych kasz zapobiega też tworzeniu się polipów w jelicie
grubym, a co za tym idzie nowotworów tego narządu.
· Według najnowszych badań płatki i otręby owsiane należą do grupy
pokarmów mających zdolność obniżania poziomu cholesterolu. trzy filiżanki
owsianki dziennie mogą go zmniejszyć nawet o 10 %.
· Owies zawiera też substancje psychoaktywne, które pomagają w
przezwyciężeniu stanów depresyjnych.
· Przetwory z tego zboża powinni jadać starający się zerwać z nałogiem
palenia.
Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa. Ma ona naturę lekko
ocieplającą zasadową polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i
nerek. Polecana jest obok kaszy gryczanej w wyziębieniu organizmu .
Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.
Kasza jaglana zawiera lecytynę i rzadko występującą w produktach
spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy..
Kuskus należy do tradycyjnych potraw kuchni Afryki Północnej.
Ta drobna kaszka wytwarzana jest z grysiku pszennego (obłuskane i prażone
ziarno). Kuskus zawiera białka i węglowodany będące źródłem energii, jest
lekko strawny i sycący. Polecany jako sałatki i desery. Często używany do
wypieków.
Kasza manna - z pszenicy, to jeden z najstarszych znanych produktów
spożywczych. Obecnie jadamy ją rzadko, niesłusznie – jest bowiem jednym z
najzdrowszych produktów.
Kasza jęczmienna -
polecana chorym na cukrzycę, przewlekłe zapalanie oskrzeli, niewydolność
krążenia.
Płatki owsiane -
mają korzystne działanie zwłaszcza u osób starszych, palaczy papierosów,
chorych cierpiących na problemy żołądkowe, jelitowe, zwłaszcza częste
biegunki.
Ryż - polecany ryż ciemny.
Polecany z sosami mięsno - warzywnymi lub z pokarmami rozgrzewającymi.
Można go też mieszać np. z kaszą gryczaną lub jęczmieniem. Jeżeli jemy na
słodko to należy zawsze dodać dużo cynamonu.
Kasza kukurydziana
korzystna jest w problemach żołądkowych, jelitowych i trzustkowych. Jest
również dobrym dodatkiem do pikantnych sosów i zup.
Najwartościowsze są kasze gruboziarniste. Kasze drobne są lekkostrawne.
Dostarczają cennych składników:
- Błonnik - oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji,
chroni przed nowotworem układ trawienny , obniża poziom cholesterolu.
- Witaminy z grupy B - likwidują stres, zapobiegają
zmęczeniu i depresji, korzystnie wpływają na układ odpornościowy.
- Magnez - wzmacnia układ nerwowy i krwionośny, hamuje
rozwój osteoporozy.
- Rutyna - walczy z wolnymi rodnikami, zapobiega starzeniu
się organizmu , wzmacnia naczynia krwionośne.
- Węglowodany - kasze zawierają najwięcej węglowodanów ze
wszystkich produktów spożywczych, są łatwo przyswajalne i dostarczają
energii.
- Białko roślinne białko pochodzenia roślinnego jest również
łatwo przyswajalne. Warto więc kaszami uzupełniać produkty białkowe
pochodzenia zwierzęcego (drób, jajka, mleko).
Ostatnio odkryto w produktach zbożowych substancje psychoaktywne, bardzo
pomocne w przezwyciężaniu stanów depresyjnych.
PRZECHOWYWANIE
- w suchym i przewiewnym miejscu
kaszę jęczmienną i pszenną możemy przechowywać ok. 7 miesięcy;
gryczaną 5-7 miesięcy;
jaglaną 3-4 miesiące;
płatki owsiane – 3 miesiące.
Ugotowane kasze przechowujemy w lodówce (do dwóch dni); możemy je także
zamrozić.
[hotelarze.pl
- 19.08.2004]
|
|
|
|
|